NK MTB Jeugd 2015

Op zaterdag 13 juni werd in Arkel het Nederlands Kampioenschap mountainbiken voor de jeugd verreden. Een bijzonder evenement, hier worden immers de truien verdeeld. De Spartaan werd vertegenwoordigd door een enthousiaste groep van kinderen, ouders en trainers. Een impressie van deze bijzondere dag.

Rond 12 uur rijdt ik het terrein op. De zon schijnt en het waait behoorlijk. Categorie 3 is nog bezig. Al snel word ik verwelkomd door de reeds aanwezige Spartanen. De spanning is goed af te lezen van alle gezichten.

En daarvoor zijn goede redenen. Natuurlijk is dit geen wedstrijd als alle anderen. Het Nederlands Kampioenschap is een speciale momentopname, hier 'moet' worden gepresteerd, en dat vergroot de druk. Omgaan met deze toegevoegde spanning en de druk maakt een groot deel uit van deze wedstrijd.
Daarbij komt dat de parcoursbouwers zich flink hebben uitgeleefd. Kosten nog moeite zijn gespaard om er een serieus MTB- parcours te creƫren waar de technische vaardigheden aan de tand worden gevoeld. Dat heeft gevolgen: valpartijen, lekke banden, en de nervositeit wordt groter en groter.
De MTB wedstrijden gaan zoals altijd gepaard met een gemoedelijke sfeer. Bezoekers hebben onderling snel en leuk contact en de gunfactor is bijzonder hoog. 'Dat de beste moge winnen.' Er is een muziekje, een heerlijke verzorgde lunch, en iedereen moedigt iedereen aan. Een bijzonder prettige manier van competitie.

Maar er moet natuurlijk ook gepresteerd worden. De Spartaan werd vertegenwoordigd in categorie, 4, 5, 6 en 7. Christa Nelck (cat. 4) voelt de druk goed. Zij groeit dit jaar bijzonder snel en eindigt steeds vaker in de voorste regionen. Zij ervaart daar het voordeel van het thuisparcours van de concurrenten, maar bijt zich stevig vast en rijdt zo naar een bijzonder knappe derde plaats! Brons! Meine Keuning (cat. 5) rijdt de wedstrijd van het jaar, en hij eindigt op een knappe 22ste positie in een bijzonder groot en sterk deelnemersveld. Jesper van der Valk (cat. 6) rijdt dit jaar voor het eerst landelijke wedstrijden, en hoe! Hij rijdt zichzelf meteen naar plek 6 op het NK! Goof Poelman (cat. 7) rijdt tussen de echt snelle mannen en mag zeer tevreden zijn met zijn 31ste positie.

Iedereen heeft alles gegeven, en mag trots zijn op de geleverde prestaties! En dat zonder bijzondere valpartijen (onder de jeugdleden althans), zonder lekke banden; een hele mooie sportieve dag waarop De Spartaan zich weer eens heeft laten zien.

U bevindt zich hier: Jeugd Nieuws NK MTB Jeugd 2015