Toeren bij de Spartaan

Binnen de Toerafdeling zijn drie categorie├źn, te weten A, B en C.

A-toerders
* B-toerders
C-toerders
Vrije vogels

Vertrektijden
Zaterdag 09:00 uur
Zondag 10:00 uur
Dinsdag vast rondje 19:00 uur
Donderdag vertrek 09:30 uur

Toerders rijden niet in wedstrijdverband. De afstanden liggen tussen de 55 en 135 km; uitschieters zijn altijd mogelijk. Vertrek is altijd vanaf het clubhuis en de aankomst afhankelijk van uw agenda. De meesten gaan weer even naar het clubhuis voor een drankje en praatje, sommigen rijden direct naar huis. Tijdens het toeren in verenigingsverband is het dragen van een helm verplicht, zo is door de algemene ledenvergadering 2013 (unaniem) besloten.

Naast 'Spartaan-kilometers' zijn er leden die de nodige kilometers rijden bij ritten georganiseerd door andere verenigingen. Deze tochten staan vermeld in het TEP-boek. Het TEP-boek is een uitgave van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en komt jaarlijks aan het begin van het seizoen uit. Leden met een toerlicentie krijgen dit blad thuisgestuurd. Het Toerbestuur kan u hierover nader informeren.

Het seizoen loopt van begin maart tot eind oktober. Tijdens het toerseizoen worden er ook weekenden en andere evenementen georganiseerd welke in de kalender zijn vermeld.

Denk niet dat het seizoen na oktober is afgelopen en de fiets naar de zolder of de schuur verdwijnt. Het seizoen is weliswaar volgens de NTFU voorbij, maar bij onze vereniging weten we niet van ophouden. In de wintermaanden (november t/m februari)  wordt er, als de wegen het toelaten, op zaterdag gewoon gefietst. Lekker warm ingepakt vertrekt er altijd wel een ploegje. Vertrektijd (nov t/m feb) is dan 10.00 uur in plaats van 9.00 uur.
Ook is het in de winterperiode mogelijk om mee te rijden met de vossenjachten.

Heeft u nog vragen kan u altijd even een mailtje richten aan iemand van het bestuur.

A-toerders

A-toerders zijn in principe sterk genoeg om niet onverdienstelijk aan wedstrijden deel te nemen. De gemiddelde snelheid waarmee zij de weg 'onveilig' (?) maken, komt al gauw in de buurt van 32 km per uur (kruissnelheid 38km/uur).
Omdat het stuk voor stuk stevige fietsers zijn wil er op het eind nog wel eens een sprintje uitkomen.

B-toerders

B-toerders fietsen een tandje lager. De groep houdt elkaar wat meer in het oog en de eindsprint blijft meestal achterwege. Als er iemand pech heeft (lekke band etc.) wordt er op elkaar gewacht. De gemiddelde kruissnelheid zit rond de 33 km per uur.

C-toerders

Deze wat kleinere groep legt meer accent op het toerfietsen. De snelheid is van ondergeschikt belang. Een beetje afhankelijk van de aanwezigen ca. 28 km per uur. Deze snelheid is zelfs voorgeschreven voor het rijden in deze groep.
Een basisconditie is voldoende om met de C-groep mee te rijden. Een sport/racefiets is wel aan te bevelen. In de winter kan men evenwel met een gewone fiets uit de voeten. Lees hier uitgebreidde informatie over de C-Toerders

Vrije vogels op donderdag

Diegene die op donderdag vrij zijn, om wat voor reden dan ook (futters, gepensioneerden, nachtwakers etc.) kunnen elke donderdag vertrekken vanaf het clubhuis om 09:30 uur. Meestal start er een aardig groepje voor een ritje van 70 km. Als het weer het toelaat en de groep besluit anders kan het ook wel 100km worden

U bevindt zich hier: Toerders Algemene Info