“Vossenjacht de Spartaan, het zal mij benieuwen?” dacht ik. Zo meldde ik mij om 9:15 met mijn gravelfiets op het clubhuis van RWV de Spartaan aan de Kleiweg in Rijswijk. Daar was het een vrolijke drukte van belang. Bij de inschrijftafel kreeg ik 6 kleine houten plankjes met ‘mijn’ nummer erop en evenzoveel elastiekjes en de dame achter de tafel wenste mij succes.

Ik keek om me heen en zag dat de andere jagers de elastiekjes aan de houten plankjes maakten dus ik bestelde een kopje koffie en ging dat ook zitten doen. Toen ik bij mijn fiets kwam zag ik dat bij de andere fietsen de plankjes met de elastiekjes aan het stuur gemaakt waren. Goed voorbeeld doet goed volgen dus ook mijn stuur werd opgevrolijkt met zes kleine houten plankjes.

Om 9:45 was de start van mijn categorie (er is een categorie voor renners, toerders, MTB, dames en 55+) en we begonnen met een redelijk sportief tempo te jagen op de Vos. De route was aangegeven met duidelijke pijlen op het wegdek. We reden over mooie verkeersluwe wegen, het najaarszonnetje was ons welgezind.

Er was mij gezegd dat voor de Vossenjacht je niet op je mooie wegfiets moest komen omdat je niet alleen maar over het asfalt rijdt dus ik was niet totaal verrast toen een pijl ineens rechts het weiland in wees. Er was hier duidelijk al eerder gefietst maar voor een wegwielrenner als ik was het toch even wennen.

Toen was er ineens roering in het peloton. Iedereen begon als bezetene aan één van de houten plankjes te trekken tot het elastiekje brak en ze gooiden het plankje in een op de grond staande emmer die daar blijkbaar voor bedoeld was. Dat was een controle vertelde de vossenjacht veteraan die naast mij fietste.

De veteraan vertelde mij dat de Vossenjachten een bijna 75 jaar oude traditie zijn in Zuid Holland die zijn oorsprong vindt bij de Spartaan. Sinds de jaren 50 rijden Spartanen in de winter deze uitgepijlde gevarieerde routes met een klein wedstrijdelement want wie geduurde het hele vossen seizoen het de meeste controles vindt (of de minste controles mist) wordt aan het eind van het seizoen uitgeroepen tot de vossenjager van het seizoen. Tijdens de vossenjacht staan gezelligheid sportiviteit en veiligheid voorop. Af en toe worden de Vossenjagers ook verrast met hoog bezoek maar dat is eigenlijk altijd begin december.

Na een schitterende tocht van 40km met de nodige hilariteit om gemiste controles en pijlen vonden we de Vos. Deze gaf ons ons aankomst nummer en liet ons weten dat in het clubhuis de erwtensoep op ons wachtte.

In het clubhuis aangekomen meldde ik me af bij de wedstrijdtafel en schoof ik aan voor een bak warme soep en een broodje kroket. Toen iedereen binnen was ging iemand van de Spartaan rond met lootjes voor het Rad van Fortuin met de meest hilarische prijzen.

Ik heb me ontzettend vermaakt, en besloot de rest van het seizoen erbij te zijn.

Spartaan Vossenjachten Praktische Informatie

Wat kun je verwachten:

  • Een leuke tocht van ongeveer 40 kilometer.Verkeersluwe wegen en veilige routes.
  • Spanning en teamwork terwijl je op jacht gaat naar onze 'VOS'. 
  • Gelegenheid om je fietsvaardigheden te verbeteren en je conditie op peil te houden in de winter.
  • Een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken binnen onze fietsgemeenschap.

Of je nu een ervaren wielrenner bent of net begint, de Vossenjacht is toegankelijk voor alle niveaus. Het draait niet alleen om snelheid, maar ook om strategie, navigatie en samenwerking. Wees gerust, we zorgen ervoor dat de tocht voor iedereen haalbaar is.

De jacht verlaat her en der de gebaande paden, het is aan te raden om deel te nemen met een veld, gravel of mountain-bike. 

De Vossenjacht wordt georganiseerd door de Spartaan voor leden en niet leden, inschrijving is gratis.

📅 Wanneer: Vanaf 29 Oktober elke zondag start om 9:45 uur (MTB, dames en 55+) en 10:00 uur (renners). De inschrijving start om 9:00. 

Veel dank aan Henk Harrevelt voor de foto's


De laatste nieuwtjes


Trainingsweekend de Spartaan: genieten!
Tijdens het trainingsweekend is er weer veel genoten,. Mooie tochten, lekker eten, af en toe biertje, heerlijk weer en sterke fietsmaten, die je er helaas af en toe vanaf reden.
De Spartaan Jeugd laat zich zien op Nederlands Kampioenschap Wielrennen
Tim van der velden complementeert unieke aaneenschakeling van Nederlands titels op de weg bij de jeugd.
MTB-cup Zuid-Holland bij de Spartaan
Op 23 juni vindt de MTB-cup Zuid-Holland bij RWV de Spartaan weer plaats.

Kan je iets niet vinden?

Vind oude nieuwsberichten of ander informatie

Lid Worden?

Interesse? Kom gerust eens langs.

Alle Disciplines

Iedere tak van de wielersport

Het laatste Nieuws!

Alle berichten op een rij

©2022 RWV De Spartaan - Rijswijkse Wielervereniging De Spartaan. Privacyverklaring | Sitemap | Deze website is gebouwd door SoftTech

Ons Clubhuis


Ons mooie parcours en gezellige clubhuis is gevestigd aan de Lange Kleiweg 106, Rijswijk.

Klik hier voor een route


Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (Google analytics) . Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer informatie