Wintertraining seizoen 2021 Dinsdagavond

Dinsdagavond wintertraining seizoen 2021 bij De Spartaan.

Op dit ogenblik zitten we in een tussenfase aangaande de verbouwing van het parcours. 1 helft is al in de nieuwe lay-out en voorzien van verlichting, de andere helft (achterste lus) is nog oud en grotendeels donker. Om onze leden toch de mogelijkheid te geven om de komende tijd in de winter te kunnen trainen (in ieder geval tot aan december want dan gaat het achterste deel op de schop) is besloten om op dinsdag het parcours weer vrij te geven voor de dinsdag avond training.

De meeste leden kennen het concept van de dinsdag training van voorgaande jaren, toch zijn er nu wat belangrijke veranderingen. De belangrijkste hiervan zijn:

 • We trainen op het hele rondje (1450m)
 • Je hebt verlichting nodig om veilig te kunnen fietsen op het achterste donkere stuk
 • Neem geen risico’s en houdt je fiets op het asfalt (De bermen zijn erg zacht en hebben hoogte verschillen wat onaangename verrassingen kan veroorzaken)

Dan nog even over het hoe en wat:

We merken dat er behoefte is aan het opnieuw onder ogen doen toekomen van de geschreven en ongeschreven regels van de Lichttrainingen voor de deelnemers. Om verdere irritatie te voorkomen en duidelijkheid te scheppen naar de deelnemers verwachten we dat onderstaande punten door alle deelnemers aan de lichttrainingen in acht worden genomen.

Voor de dinsdag lichttraining geldt het volgende:

 • Vanaf 19:30 t/m 20:30 staat de training voor alle leden van de Spartaan open, waaronder ook toerders. Vanaf 20:30 t/m 21:15 is de baan exclusief voor de renners (vanaf de Nieuwelingen).
 • Let goed op bij het betreden van de baan, kijk of je op een veilige manier kan invoegen zonder andere te hinderen. Zeker bij latere aankomst moet je rekening houden met de hoge snelheden van de al aanwezige deelnemers.
 • We fietsen tegen de klok in, de meeste bochten zijn links af.
 • Niet meer dan 2 renners naast elkaar, omdat het kan gebeuren dat er meerdere groepen ontstaan met verschillende snelheden.
 • Langzame renners en groepen houden 'hoog' (altijd aan de rechterkant van het parcours), zodat snelle groepen je via de linkerzijde kunnen passeren.
 • Als je als snellere groep een langzamere groep nadert en wilt passeren, roep dan 'hoog', zodat deze groep ook weet dat jullie eraan komen.
 • Wil je vanuit een langzamere groep aanpikken bij een snellere groep, wacht dan tot de laatste renner gepasseerd is en voeg niet midden in de groep in.
 • Het is Geen koers (inhalen en halverwege bij groepen invoegen wordt niet gewaardeerd, sluit altijd achteraan aan en wacht je beurt af)
 • Fiets je op kop en wil je af geven, gebruik je ellenboog om te seinen aan welke kant je gepasseerd wilt worden en laat je zelf via de buitenzijde naar de achterkant van de groep zakken.
 • Ben je de laatste renner van de groep en je ziet een renner afzakken roep dan Laatste als hij langs je komt zodat hij weet dat hij achter je kan inpikken.
 • Verlaat nooit zomaar het parcours, zeker niet als je in een groep fietst. Kijk goed om je heen, steek je hand uit waar je er af gaat en zorg dat je al aan de buitenkant van de baan fietst. Laat door duidelijke communicatie merken dat je de baan gaat verlaten en voorkom onverwachte richtingsveranderingen.

Veel gebruikte commando’s en de te verwachte bijbehorende reactie:

Hoog – Renner roept hoog omdat hij sneller is als de renners die hij van achter nadert, van de renners voor hem wordt verwacht dat ze naar de buitenkant uitwijken om de snel achteropkomende renner te laten passeren.

Tussen – Een renner die bijna achterin de trein zit roept tussen naar de afzakkende renner om hem er zo op te attenderen voor hem plaats te nemen in het rijtje renners.

Laatst - De laatste renner van een groep roept laatste naar renners die achter hem willen inpikken om zo doende deze renners de tijd te geven om al vaart te maken.

Voor – Waarschuwing voor de renners achter je dat een langzamere renner / ander object zich aan de rechterkant bevindt en snel gepasseerd gaat worden

De training is geen koers en koers gedrag is ongewenst. We merkten dat renners op snelheid een andere groep willen passeren maar dan vervolgens halverwege inpikken en daarna verder naar voren werken door telkens andere deelnemers in te halen. Dit is absoluut niet de bedoeling en brengt veel onrust in de verschillende groepen. Als iedereen bovenstaande regels in acht neemt kunnen we met zijn allen de gehele winter gezamenlijk op een plezierige manier trainen.


De laatste nieuwtjes


Oudere Jeugd van de Spartaan lekker op dreef
Jeugd van de Spartaan begint goed aan het seizoen.
Omloop van Rijswijk
Schrijf je in voor de Omloop van Rijswijk. Dit jaar staat de inschrijving open voor 30+ renners, zowel Amateurs als Sportklasse.
Openingsrit de Spartaan
Het zomerseizoen 2024 gaat bij de Spartaan weer beginnen. Nu het weer nog!

Kan je iets niet vinden?

Vind oude nieuwsberichten of ander informatie

Lid Worden?

Interesse? Kom gerust eens langs.

Alle Disciplines

Iedere tak van de wielersport

Het laatste Nieuws!

Alle berichten op een rij

©2022 RWV De Spartaan - Rijswijkse Wielervereniging De Spartaan. Privacyverklaring | Sitemap | Deze website is gebouwd door SoftTech

Ons Clubhuis


Ons mooie parcours en gezellige clubhuis is gevestigd aan de Lange Kleiweg 106, Rijswijk.

Klik hier voor een route


Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (Google analytics) . Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer informatie